Kip, Deense

Recepten > Deense kip

Ingrediënten

  • 2 eetlepels mayonaise
  •  25 g boter
  •  2.5 dl slagroom
  •  1 hoevekip
  •  5 bosjes peterselie
  •  4 aardappelen (Bintje)
  • 15 cl olijfolie (extra vierge)
  •  2 blaadjes laurier
  •  3 teentjes knoflook
  •  0.5 g saffraandraadjes
  •  1 komkommer
  •  0.5 theelepel zout
  •  5 g suiker
  •  1 dl water

Bereidingswijze

  1. De komkommer in dunne, lange plakken snijden en het water eruit laten lopen. Water, zout en suiker mengen tot alles is opgelost en een paar laurierblaadjes toevoegen. De komkommer in de dressing leggen en 2 uur laten staan.
  2. Voor de aïoli de mayonaise, knoflook en saffraan mengen.
  3. De poten van de kip afsnijden en de botten verwijderen. De poten met peterselie, peper en zout vullen en dichtbinden met vleesgaren. Boter in een pan laten smelten en als het goed heet is, de poten en de rest van de kip bruin braden. Als de huid bruin gekleurd is,een flinke scheut water toevoegen, de pan afdekken met een deksel en zachtjes laten koken.
  4. Na 20 minuten de kippenborst uit de pan halen en in aluminiumfolie verpakken. De poten nog 10 minuten in de pan laten en daarna ook eruit halen en afdekken met aluminiumfolie. Aan het braadvocht de slagroom toevoegen en met een klopper goed opkloppen. Tot de helft laten inkoken en de saus door een zeef passeren.
  5. De kip onder de grill laten garen. Intussen de aardappels schillen, in gelijke schijfjes snijden, wassen en goed afdrogen met een schone theedoek. In een pan olie heet laten worden en de schijfjes frituren tot ze goudgekleurd zijn. Daarna op keukenpapier laten uitlekken.
  6. Op ieder bordje een torentje van de aardappels maken. De kip snijden en mooi dresseren op de borden. De komkommersalade gebruiken om mee te garneren en een klein beetje aïoli over de aardappels verdelen.
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *