Koffiebroodjes

Recepten > Deense koffiebroodjes

Ingrediënten voor ca. 10 stuks:

  • 250 gram bloem
  • 200 gram rozijnen
  • 1/2 dl rum
  • 10 gram gist (dat is ruim 3 gram instant gist)
  • 1 dl lauwe melk
  • mespunt zout
  • 1 tl vanillesuiker
  • 1 tl kardemom
  • 1 tl kaneel
  • 40 gr suiker
  • 1 ei
  • 50 gr koude boter
  • 100 gram gehakte walnoten

Bereidingswijze:

  1. verwarm oven voor op 200 graden
  2. week rozijnen in rum
  3. bij verse gist: verkruimel in de helft van de melk, roer na 1 minuut om, laat 5 minuten staan bij instant gist: meng met bloem
  4. roer zout, vanillesuiker, kardemom en suiker door de bloem
  5. maak een kuiltje en doe hierin melk, ei en evt. gistmengsel
    roer vanuit het midden tot gladde massa en kneed nog tien minuten door
  6. bestrooi aanrecht royaal met bloem en rol deeg uit tot 2 cm dikke rechthoekige lap
  7. snijd boter in dobbelstenen en leg die gelijkmatig op de helft van de lap
  8. vouw de andere helft erover heen
  9. rol deeg uit tot oorspronkelijk grootte
  10. vouw in 3-en en rol weer uit
  11. doe dit nog 2 keer, elke keer weer even bloem op aanrecht en deegroller
  12. leg de lap, bestoven met bloem, een half uur in de koelkast
  13. laat dan rozijnen uitlekken, vang rum op roer noten, rozijnen en kaneel door elkaar
  14. splits ei
  15. rol deeg na rust uit tot rechthoekige, 1 cm dikke lap
    bestrijk de lap met eiwit
  16. strooi rozijnenmengsel gelijkmatig erover druk met vork vulling beetje in deeg
  17. rol de lap stevig op en snijd de rol dan in 10 plakken
  18. leg deze met een platte kant op de met bakpapier beklede bakplaat
  19. druk de rondjes een beetje platter
  20. klop eigeel los met een theelepel rum
  21. bestrijk hiermee de bovenkant van de broodjes
  22. zet dit 10 minuten iets onder het midden van de oven
  23. laat ze uitdampen
  24. serveer naar smaak warm of koud
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *