Lang verloren gewaande Vikingresten ontdekt in museumkluis

Meer dan een eeuw na de vermissing zijn de zoekgeraakte overblijfselen gevonden van een man die mogelijk familie is van Harald Bluetooth.

Meer dan een eeuw geleden is een van de meest waardevolle collecties van het Nationaal Museum van Denemarken – de overblijfselen van een Viking waarvan wordt aangenomen dat ze verwant zijn aan Harald Bluetooth – op mysterieuze wijze verdwenen.

Maar dankzij echt speurwerk van de eigen archeologen van het museum, Ulla Mannering en Charlotte Rimstad, zijn de lang verloren gewaande botten teruggevonden.

Het paar slaagde erin de verzameling botten te vinden in een opbergdoos, die de overblijfselen van een andere Viking-begraafplaats bevatte.
“We hebben altijd het gevoel gehad dat ze ergens in het museum moesten zijn. Er is al vele malen naar ze gezocht, maar het is slechts bij toeval, hier meer dan 100 jaar later, dat we ze tegenkwamen in een doos waar ze niet zouden moeten zijn,” vertelde Ulla Mannering aan DR Nyheder.
Ontdekt in 1868 

In 1868 ontdekte een plaatselijke boer in Mammen, in de buurt van Viborg, het Vikinggraf dat talrijke waardevolle voorwerpen bevatte.

Het Mammengraf stamt uit 970-71 na Christus en bevatte de stoffelijke overschotten van een man in een houten kamergraf. De man droeg kostbare kleding van zijde, met een grote waskaars en een bijl aan zijn voeten. Er wordt aangenomen dat hij nauwe relaties heeft gehad met de legendarische Viking-koning, Harald Bluetooth. 

De overblijfselen van het Mammengraf en andere voorwerpen uit de Late IJzertijd en Vikingtijd zijn te zien in de Oudheidstentoonstelling van Denemarken in het Nationaal Museum.

Bron: https://cphpost.dk/?p=124373

Denemarken beleeft opnieuw een recordjaar in aantal buitenlandse overnachtingen

Het Deens toerisme vestigde in 2019 opnieuw een record in het aantal overnachtingen. Vooral in het schouderseizoen is de stijging goed te zien. In Nederland was de groei 5,8%, wat neerkomt op 1.428.250 Nederlandse overnachtingen.

 

“Wij zien dat de interesse voor Denemarken als vakantiebestemming de laatste jaren toeneemt”, vertelt Mette Rodenhuis-Carlsen van VisitDenmark Nederland met gepaste trots. “Sinds 2014 hebben wij samen met onze Nederlandse en Deense partners de focus toegespitst op twee doelgroepen; ‘gezinnen met kinderen tot 12 jaar’ en ‘stellen reizend zonder kinderen’. Naast deze doelgroepen, hebben wij ook de vakantieperiode buiten het hoogseizoen erkend als een belangrijkere reisperiode, wat een enorm potentieel biedt voor het gehele Deense toerisme.”

Dit zijn de cijfers
De aantallen uit 2019* liegen er niet om:
27,2 miljoen Deense overnachtingen. Stijging van 3,3%.
28,8 miljoen buitenlandse overnachtingen. Stijging van 4,5%.”
In Nederland is de groei 5,8%, wat neerkomt op 1.428.250 Nederlandse overnachtingen. De grootste groei is geconstateerd bij campings en vakantiehuizen en -parken.
Inzet op schouderseizoenen
Mette Rodenhuis-Carlsen: “De meivakantie is nu zo populair dat de Denen zelfs spreken over de Nederlandse weken, waarvoor de Deense attracties specifieke activiteiten organiseren. Voor de Nederlandse markt bieden de schouderseizoenen (hieronder vallen de meivakantie, de tweede helft van augustus en de herfstvakantie) genoeg mogelijkheden voor het Deense toerisme om de komende jaren nog verder te groeien.”

*Danmarks Statistics publiceert de definitieve cijfers met lichte aanpassingen jaarlijks in april.

Bron: Nieuwsbericht VisitDenmark

’Ouwe Jongens Smørrebrød’ vanaf zaterdag 20 oktober wekelijks op TV

Ouwe Jongens Smorrebrod

Ouwe Jongens Smorrebrod

’Ouwe Jongens Smørrebrød’, een reality reisprogramma waarin drie bekende Nederlanders Ernst Daniël Smid, Ron Brandsteder en Marco Bakker op de motor door Denemarken toeren.

De drie bekende Nederlanders doorkruisen het land van zuid naar noord. Van Seeland tot Jutland. Hun reis begint met het proeven van het typisch Deense smørrebrød. Maar wat de reis nog meer brengt, is één grote verrassing voor de heren. Onderweg genieten zij van het prachtige landschap, maken zij kennis met typisch Deense gebruiken en hebben zij goede gesprekken over het leven en hun vriendschap. Zo leren zij Denemarken op een andere manier kennen: geen Kopenhagen met haar bekende highlights, maar een trip door alle minder bekende, maar minstens zo aantrekkelijke regio’s van het land.

Vanaf zaterdag 20 oktober om 22:30 kun je 8 weken genieten van ‘Ouwe Jongens Smørrebrød’ bij TV zender ONS (ZIGGO 50 en KPN 89 en Caiway 50). Herhalingen worden uitgezonden vanaf zondag 21 oktober om 12.30 en 15.30 uur en donderdag 25 oktober om 17:00 uur.

Duizend jaar oude schat van Deense koning Blauwtand ontdekt in Duitsland 

Archeologen hebben in een akker op het eiland Rügen in Noord-Duitsland een waardevolle zilveren schat ontdekt uit het einde van de tiende eeuw. Een deel van de vondst wordt toegewezen aan het bewind van de Deense koning Harald Blauwtand (910-987).
De schat bestaat uit kettingen, armbanden, kralen, broches, een hamer van Thor, ringsieraden en ongeveer vijf- tot zeshonderd gedeeltelijk doormidden gehakte munten.

Lees verder bij de bron: https://www.nu.nl/opmerkelijk/5224103/duizend-jaar-oude-schat-van-deense-koning-blauwtand-ontdekt-in-duitsland.html

LEGOLAND® viert dit jaar haar 50ste verjaardag

Het originele pretpark LEGOLAND® in Billund viert op 7 juni haar 50ste verjaardag. Tijdens dit jubileumjaar wordt stilgestaan bij de vele attracties die het park rijk is, zowel de klassieke als de nieuwe.

LEGO® Canoe in het nostalgische LEGOREDO® Town wordt voor de gelegenheid gerenoveerd en de nieuwe achtbaan Den Flyvende Ørn vergroot het themagebied met 2.500 m². Ook de entree van het pretpark wordt versierd met enorme LEGO® modellen en kleurrijke façades, zodat iedere bezoeker in dit bijzondere jaar feestelijk wordt verwelkomd.

Den Flyvende Ørn
Sinds de opening van LEGOLAND in 1968 breidde het pretpark ieder jaar uit met nieuwe themagebieden en attracties. Wat in eerste instantie begon als een Indianenkamp groeide al snel uit tot LEGOREDO Town, het Wilde Westen vol met cowboys, goudzoekers en Indianen. Voor het vijftigste seizoen is een nieuwe achtbaan voor dit themagebied ontworpen, Den Flyvende Ørn (De Vliegende Adelaar). LEGOREDO vertegenwoordigd het nostalgische van LEGOLAND en zou daarom nog vele jaren moeten blijven bestaan. Voor de 50ste verjaardag is er vanuit die gedachte voor gekozen om dit gebied te renoveren, alsook uit te breiden met een nieuwe LEGO attractie.

De rit speelt zich af op de rug van een jonge adelaar die zijn weg baant door een indrukwekkend landschap geïnspireerd op de Rocky Mountains. De vlucht start op 11 meter hoogte voorbij de Ørneklippen (De Adelaarsrots) vanwaar achtbaan liefhebbers de moeder met haar jongen zien zitten. Vóór de vlucht eindigt raast de jonge adelaar nog langs meren en andere LEGO dieren.

Een kleurrijk ontvangst
LEGOLAND opent op zaterdag 24 maart voor het nieuwe seizoen. Wanneer op 24 maart de deuren open gaan, zal het pretpark met haar vernieuwde entree, kleurrijke façades en een gigantische rode LEGO dinosaurus de eerste bezoekers verwelkomen.

Christian Woller: “Wij willen onze gasten, zodra zij hun eerste stappen in het pretpark zetten, een beleving meegeven waarin zij volledig opgaan in het LEGO universum. Dit is waarom onze focus extra is toegespitst op de uitstraling van de entree. Kinderen moeten het gevoel krijgen dat hun LEGO dozen van thuis zijn getransformeerd tot ongelooflijke proporties en zij zich daar nu middenin bevinden.”

Voor de Nederlandse toerist is LEGOLAND een populaire bestemming. Met name de meivakantie wordt steeds vaker gebruikt om in Denemarken vakantie te vieren. LEGOLAND zal hierop inspelen door een aantal activiteiten gedurende deze periode ook op de Nederlandse bezoeker af te stemmen.

Een verjaardag met een record?
De verjaardag van LEGOLAND wordt niet alleen gevierd met nieuwe attracties en opgeknapte facades. “Wij willen het record gaan verbreken en ’s werelds hoogste LEGO toren gaan bouwen samen met onze gasten wanneer het LEGO Tower Event LEGOLAND in juni zal aandoen”, voegt Christian Woller hieraan toe.

Het laatste record van ’s werelds hoogste LEGO toren werd in 2015 in Milaan gevestigd. Het publiek mocht meebouwen. Dit resulteerde in een 35 meter hoog bouwwerk, samengesteld uit meer dan een half miljoen gekleurde blokjes.

Meer informatie
LEGOLAND opent op zaterdag 24 maart voor het nieuwe seizoen. De feestelijkheden op 7 juni worden in de loop van de komende maanden bekend gemaakt.
Meer informatie

 

 

Tentoonstellingsontwerp Tinker voor Deens TIRPITZ museum bekroond met International Design and Communication Award

Het tentoonstellingsontwerp van Tinker imagineers voor het TIRPITZ museum in Denemarken heeft de International Design and Communication Award gewonnen in de categorie Best Scenography for a Permanent Collection. De prijs werd 8 november uitgereikt tijdens de 19e editie van het Communicating the Museum congres in Los Angeles, VS. De prestigieuze IDCA Award wordt uitgereikt aan creatieve uitblinkers in design en communicatie binnen de museum- en kunstwereld.

De TIRPITZ bunker uit de Tweede Wereldoorlog is getransformeerd en uitgebouwd tot een museumcomplex met vier tentoonstellingszalen, dat naadloos in het beschermde kustgebied van Blåvand, Denemarken, ligt ingebed.

Tinker imagineers versterkte de samenhang tussen de architectuur van Bjarke Ingels Group en het robuuste duinlandschap. Bezoekers maken een scenische reis door de tijd en ruimte van West-Denemarken die tot leven komt op het ritme van de natuur. Kloosterboer Decor produceerde het decor en av hardware.

“Het winnen van de IDCA Award voelt als een grote eer en bewijst ons de waarde van een uitstekend idee, hoge ontwerpkwaliteit en goede samenwerking. We zijn ontzettend blij met het resultaat en het was een voorrecht onze tentoonstellingen met Tinker en team te mogen maken”, aldus Claus Kjeld Jensen, directeur Vardemuseum / Tirpitz.

Sinds de opening eind juni al ruim 170.000 bezoekers ontvangen. Het tentoonstellingsontwerp is ook genomineerd bij de 2017 FX International Interior Design Awards in Groot Brittannië in de categorie ‘Museum Or Exhibition Space’. De winnaars van deze prijs, georganiseerd door FX Magazine, worden op 29 november in Londen bekendgemaakt.

IDCA Awards
De International Design and Communication Awards (IDCA) zijn in 2007 in het leven geroepen om speciale aandacht te besteden aan de beste strategieën op het gebied van communicatie, design en branding in de culturele sector. Deze prijzen stimuleren de ontwikkeling van originele en inventieve manieren om de waarden van kunst en cultuur te communiceren. Een jury bestaande uit hoog aangeschreven deskundigen en professionals kiest winnaars in zes verschillende categorieën.

Tinker deelt de eerste prijs met het Amerikaanse bureau Ralf Appelbaum Associates, die het won met het National Museum of African American History and Culture, VS. De andere finalisten waren The White Museum door Gallagher & Associates, USA (tweede prijs), en Our Stories van the National Gallery of Canada (derde prijs).

LEGOLAND® opent gigantisch LEGO® Kasteelhotel in 2019

Met een uitzicht op de hoofdingang van het originele familiepark LEGOLAND® en een investering van 26 miljoen euro (200 miljoen DKK), wordt in het voorjaar van 2019 het LEGOLAND Billund Resort in Zuid-Jutland uitgebreid met een nieuwe topaccommodatie, het LEGO® Kasteelhotel. Het ontwerp is afgeleid van de speelgoedversie en zal worden aangekleed met meer dan 900 LEGO modellen in de vorm van ridders, draken, tovenaars en prinsessen. Komende dagen wordt een start gemaakt met de bouw van het LEGO themahotel, welke met 142 kamers ruimte zal bieden aan 710 grote en kleine gasten.
“Onze belangrijkste taak is unieke ervaringen creëren voor alle bezoekers, waarbij met name kinderen helemaal opgaan in de wereld van het LEGO steentje. Zij zullen het gevoel hebben in een écht kasteel te overnachten en zo volledig ondergedompeld te worden in de magische wereld van LEGO. Met de komst van het nieuwe themahotel overtreffen wij dan ook alles wat wij eerder in LEGOLAND hebben gemaakt,” zegt Christian Woller, Managing Director van LEGOLAND.

Drie verdiepingen met LEGO magie
Het avontuur begint vanaf het moment dat de gasten de parkeerplaats oprijden en welkom worden geheten door LEGO ridders en draken. Na aankomst in de betoverende hal, waar enorme LEGO figuren de hotelgasten verwelkomen, gaat de tocht verder naar één van de drie verdiepingen met tovenaars-, ridder- en prinsessenkamers. Overal in het hotel hangen kasteelbewoners versieringen op voor de festiviteiten die zich rondom het riddertoernooi plaatsvinden, verspreid over de twee gebouwen. Het zijn vooral de jonge gasten die helemaal opgaan in deze fantasiewereld.
“Het hotel zal eruit gaan zien zoals wij dat kennen uit ridderverhalen, met unieke torenkamers in LEGO stijl en een grote speeltuin voor de hotelgasten. Waar Hotel LEGOLAND zowel dienst doet als conferentiecentrum alsook LEGO accommodatie voor gezinnen, is het LEGO Kasteelhotel uitsluitend ontworpen voor onze hoofddoelgroep, gezinnen met kinderen. Het ridderthema is overal in het hotel doorgevoerd op een niveau dat wij nog niet eerder in Billund hebben gezien. Dit maakt het hotel een absoluut topproduct wat betreft onze accommodaties,” aldus Christian Woller.

LEGO Kasteelhotel in cijfers
Naar verwachting wordt het nieuwe LEGO Kasteelhotel in het voorjaar van 2019 opgeleverd. De investering van ruim 26 miljoen euro (200 miljoen DKK) is de grootste van LEGOLAND ooit. Het hotel heeft 142 kamers, verdeeld over twee gebouwen met drie etages. Naast de ridder-, tovenaars- en prinsessenkamers, met een totale capaciteit van 710 bedden, is er ook een restaurant aanwezig, een binnenspeeltuin en een grote buitenspeelplaats. Het complex omvat 8000 m², waarbij 145 parkeerplekken zijn gereserveerd voor de hotelgasten.

Meer dan alleen LEGOLAND
Het nieuwe LEGO Kasteelhotel is onderdeel van het LEGOLAND Billund Resort gelegen in Zuid-Denemarken en is een samenwerking van de gemeenten (Varde, Esbjerg (incl. Ribe), Middelfart, Vejle, Kolding, Billund en Vejen) met als middelpunt het familiepark LEGOLAND Billund, Hotel LEGOLAND, LEGOLAND Holiday Village, Vakantiepark Lalandia Billund en het nabijgelegen GIVSKUD ZOO/ZOOTOPIA. Het resort strekt zich uit van kust tot kust en kent veel verschillende activiteiten.

Nieuw museumcomplex TIRPITZ aan Deense westkust geopend

Verborgen in het duinlandschap van Blåvand is 28 juni 2017 het bijzondere museum TIRPITZ door de Deense kroonprins Frederik officieel geopend. Het complex is ontworpen door het gerenommeerde Deense architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG). Door gebruik van veel glas en licht opent het hart van het gebouw zich als het ware naar buiten toe. Het ritme van de omliggende natuur wordt ook in het tentoonstellingsontwerp doorgevoerd, gemaakt door het Utrechtse bureau Tinker imagineers. Het resultaat is een harmonieus en laagdrempelig museum, een lust voor de zintuigen.

Het nieuwe museumcomplex telt vier tentoonstellingsruimtes en is via een tunnel verbonden met de grote geschutsbunker ‘Tirpitz’, die onderdeel uitmaakt van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog. In 1944 werd een begin gemaakt met de bouw van de bunker, maar werd door de Duitse capitulatie in mei 1945 nooit voltooid. In tegenstelling tot de zware betonnen blokken, is het vernieuwde Tirpitz open van structuur en gaat het volledig op in het landschap. Bjarke Ingels: “Het Tirpitz museum is in zijn architectuur compleet tegenovergesteld aan de bunker uit de Tweede Wereldoorlog. De nieuwe structuur is geïntegreerd in het landschap als een oase en staat in scherp contrast met het hermetisch afgesloten karakter van de monoliet. Vier looppaden snijden in de duin en komen samen in een centraal, lagergelegen atrium, gevuld met daglicht, hetgeen een ruimtelijk gevoel schept in het hart van het complex.”
Eenmaal in het museum stemt de bezoeker zich af op het natuurlijke ritme van West-Jutland, de hartslag van de regio. In het centrale atrium is die beweging weergegeven als een pulserende projectie met symbolen van een zeevarende natie, die de bezoeker de weg wijst naar de vier verschillende tentoonstellingsruimtes.

Scenografisch expositieontwerp
Tinker imagineers nam het ontwerp van het gebouw en de omringende natuur als uitgangspunt van het tentoonstellingsontwerp. Iedere zaal kent zijn eigen ritme waarop de verhaallijn meebeweegt: eb en vloed, dag en nacht, goed en kwaad, warmte en kou en het verstrijken van de tijd. “Tirpitz komt tot leven op basis van het natuurlijke ritme van de regio: de getijden die het gebied bij uitstek kenmerken”, aldus Erik Bär, oprichter van Tinker. West Coast Stories, Army of Concrete en Gold of the West Coast zijn vaste tentoonstellingen. De vierde ruimte biedt plek voor wisselende exposities.
In West Coast Stories staat de lokale geschiedenis centraal. Een keer per uur wordt de ruimte omgetoverd tot een 4D-theater bij nacht. Gedurende dit audiovisuele spektakel zit de bezoeker in een reddingsloep, terwijl zij of hij wordt meegevoerd in een stormachtige reis door de tijd.
In het weerbarstige bunkerlandschap van Army of Concrete ontdekt de bezoeker het verhaal van de Atlantikwall in West-Jutland. Echter, wanneer men de betonnen bunkers binnengaat, blijken het persoonlijke binnenruimtes van Denen en Duitsers te zijn, die rondom de Atlantikwall werkten en leefden. Eén van de verhalen geeft de meisjeskamer van Anna weer, die een kind kreeg van een Duitse soldaat.
Even verderop staat het feeërieke bos van staal in Gold of the West Coast . Door verandering van kleur en geluid voelt deze zaal afwisselend warm en koud aan: verwijzingen naar de geschiedenis van barnsteen. In de abstracte, maar sprookjesachtige bomen vindt de bezoeker miljoenen jaren oude insluitingen, kunstvoorwerpen maar vooral veel verhalen over de aantrekkingskracht van barnsteen.

Tirpitz nieuwe attractie LEGOLAND® Billund Resort
Tirpitz ligt aan de Deense westkust in de gemeente Varde, dat sinds 2015 onderdeel uitmaakt van het LEGOLAND Billund Resort, met als middelpunt het originele LEGOLAND familiepark in Billund. Het resort strekt zich uit van de westkust tot de oostkust in Zuid-Jutland en krijgt met het nieuwe Tirpitz museum er een interessante bezienswaardigheid bij.,

Meer informatie
Het Tirpitz museum is vanaf 30 juni geopend voor publiek. Tijdens het hoogseizoen van 1 juli tot en met 15 augustus is het museum bereikbaar van 9.00-19.00. Buiten het hoogseizoen om is het museum dagelijks geopend van 10.00-17.00. Een ticket voor volwassenen kost 125,- DKK (ongeveer 17 euro). Voor kinderen tot 18 jaar is de entree gratis.

Programma Aarhus 2017 bekend

De Deense stad Aarhus is in 2017 Culturele Hoofdstad van Europa én Europese Regio van de Gastronomie

Van iconische internationale werken tot typisch Deense producties, het programma van Aarhus als Culturele Hoofdstad van Europa én als Europese Regio van de Gastronomie belooft een breed en gevarieerd cultureel aanbod voor 2017.

Op 12 oktober jl. werd het officiële programma in de tweede stad van Denemarken gepresenteerd met het daarbij behorend programmaboekje van 500 pagina’s. Koningin Margrethe II, beschermvrouwe van Aarhus 2017, nam het eerste exemplaar in ontvangst.

‘Let’s Rethink’
Aarhus 2017 wordt een creatieve krachtmeting met nieuwe projecten, speciale commissies, premières, festivals en events”, aldus Rebecca Matthews, directeur van de Europese Culturele Hoofdstad Aarhus 2017. “Wij hopen dat de verschillende perspectieven en de energie van de vele artiesten als katalysator zullen fungeren voor veranderingen.” Met ‘Let’s Rethink’ als rode draad worden de disciplines architectuur, gastronomie, kunst en cultuur tegen het licht gehouden, zodat niet alleen de vele duizenden professionals, maar ook bezoekers aan de hand van het thema meedenken over dingen die op dat moment in de maatschappij plaatsvinden. Om dit te bereiken staan er vier grote evenementen, twaalf zogeheten ‘full moon’ happenings en meer dan driehonderd projecten gepland.

Elke dag een belevenis
Om de stad op de kaart te zetten zal Aarhus ook de regio Midden-Jutland met negentien gemeenten nauw betrekken bij het culturele programma voor 2017. Zo zal in de stad Randers twee dagen lang de ‘full moon’ lichtshow met 3D-projecties ‘Watermusic’ worden opgevoerd, geschreven en geproduceerd door de Deense singer-songwriter Oh Land. Langs de kust bij Aarhus komt het kunstproject ‘THE GARDEN – End of Times, Beginning of Times’ met een lengte van vier kilometer. Op en rond het met gras bedekte dak van het Moesgaard Museum wordt het spektakelstuk ‘Red Serpent’ vertoond, een show in de openlucht over een held uit de Vikingtijd. Artist-In-Residence Anohni zal gedurende haar verblijf nieuw werk produceren en tentoonstellen, muziek opnemen met het Aarhus Symfonie Orkest en voor een nacht een uniek live optreden verzorgen in het Muziekgebouw. ‘The People’s Faest’, het grootste eetfestijn in de geschiedenis van Denemarken, nodigt iedereen uit om plaats nemen aan een lange tafel op het terrein van Tangkrogen. Tussen de maaltijden door worden gasten aangespoord om met elkaar in gesprek te gaan over eten. Voor de actieve bezoekers is een nieuwe fietsroute van 450 kilometer uitgezet, die leidt langs culturele attracties, mooie landschappen, nabijgelegen dorpen, meren en de kust bij Aarhus . Een citytrip of een dagtochtje vanaf het vakantieadres in Denemarken? Aarhus is zowel voor volwassenen als kinderen zeker een bezoek waard!

Programma
www.aarhus2017.dk/en/programme-book/

Highlights Aarhus 2017
Aarhus staat op Lonely Planet’s lijst van ‘Beste Europese Bestemmingen voor 2016′ en is volgend jaar niet alleen Culturele Hoofdstad van Europa, maar ook Europese Regio van de Gastronomie. Aros werd zo’n 1200 jaar geleden gesticht door Vikingen. Inmiddels is Aarhus (spreek uit als oarhoes) de tweede stad van Denemarken met zo’n 320.000 inwoners, waaronder veel studenten. De hoofdstad van het schiereiland Jutland wordt ook wel de ‘City of Smiles’ genoemd. Aarhus ligt aan zee en biedt diverse toeristische topattracties voor zowel kinderen als volwassenen. Voor 2017 staan er tal van extra bezienswaardigheden op het programma.

Ambitieus en internationaal project van ARoS, één van Noord-Europa’s grootste kunstmusea
Aarhus heeft al een goede naam op het gebied van kunst en cultuur en zet daarom hoog in voor de culturele topdagen in 2017. Vast staat dat een aantal bekende personen zich voor de stad zullen inzetten. De Deens-IJslandse visueel kunstenaar Olafur Eliasson, die in het verleden al zeer actief in de stad is geweest, zal meewerken aan een modern ballet. Drie films van de Deense producente en Oscarwinnares Susanne Bier worden als basis gebruikt voor respectievelijk een ballet, een opera en een musical-drama. Kunstmuseum ARoS, een van Noord-Europa’s grootste en meest innovatieve kunstmusea en bekend van het regenboogpanoramadak ontworpen door Olafur Eliasson en het werk ‘Boy’ van de Australische kunstenaar Ron Mueck, draagt bij aan het Culturele Jaar met een ambitieus, nieuw internationaal kunstproject: ‘THE GARDEN – End of Times, Beginning of Times’. De ‘art zone’ zal zich over een lengte van vier kilometer langs de kust bij Aarhus uitstrekken en de veranderde relatie tussen mens en natuur van de afgelopen 400 jaar uitbeelden.

Nieuwe, ondergrondse tentoonstellingen in topattractie Den Gamle By
Wie Aarhus bezoekt dient ook zeker Den Gamle By (De Oude Stad) te bezoeken, in 1909 opgericht als ’s werelds eerste openluchtmuseum van stedelijke historie en cultuur. Den Gamle By ligt midden in het centrum van Aarhus en toont het Denemarken van vroeger met vakwerkhuizen, winkeltjes, werkplaatsen en personages uit drie periodes: de 19de eeuw, 1927 en 1974. Momenteel wordt er gewerkt aan ondergrondse expositieruimten voor twee tentoonstellingen die openen in 2017: Aarhus Story en The Jewellery Box. Aarhus Story zal de eerste uitgebreide tentoonstelling over de geschiedenis van Aarhus zijn, vanaf de Vikingtijd naar het heden en met een blik op de mogelijke toekomst. In november/december staat Den Gamle By elk jaar in het teken van kerst. Er is dan onder andere een sfeervolle kerstmarkt waar bezoekers kunnen kennismaken met de Deense kersttradities. Den Gamle By is een attractie met drie Michelinsterren en won onlangs een Luigi Micheletti Award, een vooraanstaande Europese museumprijs. Den Gamle By is het bekendste museum in Denemarken en de nummer drie attractie van het land, na Legoland en Tivoli.

Spectaculaire show over een held uit de Vikingtijd op het dak van Moesgaard Museum
In een unieke samenwerking met het Koninklijk Deens Theater presenteert Moesgaard Museum in 2017 ‘Red Serpent’, een spectaculaire show in de openlucht over een held uit de Vikingtijd. Het optreden is een van de vier MEGA evenementen tijdens het Culturele Jaar en zal uitgevoerd worden op en rond het met gras bedekte dak van Moesgaard Museum, ontworpen door Henning Larsen Architecten. Het vernieuwde en veelgeroemde Moesgaard Museum (MOMU) is een must bij een bezoek aan Aarhus , de stad die zich heeft ontwikkeld van Vikingnederzetting tot moderne stad aan zee. Het museum ligt iets buiten de stad en biedt permanente exposities over Denemarken, van het Stenen Tijdperk tot aan de Middeleeuwen, inclusief belangrijke artefacten zoals een wapencollectie uit het IJzeren Tijdperk, vondsten uit de Vikingtijd en het goed bewaard gebleven veenlijk de ‘Grauballe Man’. Moesgaard, dat archeologie en etnografie als hoofdthema’s heeft, wordt beschouwd als een vooraanstaand rolmodel op het gebied van de Deense cultuurhistorische musea. Jaarlijks rond het laatste weekend van juli organiseert het museum bij Moesgaard Strand een grote internationale bijeenkomst van Vikingen met een markt, gevechten en optredens met paarden.

Nieuwe architectuur: Aarhus Ø en ’s Werelds Beste Openbare Bibliotheek
Als centrale plek voor de feestelijkheden in 2017 ondergaat de havenwijk van Aarhus een grote renovatie. Het oude industriële gebied wordt een inspirerende nieuwe stedelijke wijk met veel opmerkelijke bouwwerken. Je kunt er nu al het project The Iceberg zien, hoekige duurzame sociale woningen die fraai reflecterend aan het havenfront oprijzen op een oude, in onbruik geraakte containerterminal. Andere iconen in de wijk zijn het stervormige gebouw van Navitas en een vijftien meter hoge uitkijktoren die een fraai uitzicht biedt over de stad en het water. Daarnaast is er het grote duurzame complex DOKK1 aan het havenfront, een enorm hypermodern cultuurcentrum, waarin onder andere de ambtelijke diensten van de stad, een VVV-balie en de stedelijke bibliotheek zijn gehuisvest. Op 15 augustus jl. werd DOKK1 door een internationale jury uitgeroepen tot ’s werelds beste openbare bibliotheek. DOKK1, ontworpen door het Deense bureau Schmidt Hammer Lassen Architecten, biedt ook speelruimten voor kinderen, zowel binnen als buiten. Daarnaast bezit het centrum Europa’s grootste automatische ondergrondse parkeergarage.

Europese Regio van de Gastronomie 2017
Niet voor niets heeft het International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) Aarhus en het omliggende gebied van Midden-Jutland de titel ‘Europese Regio voor Gastronomie 2017’ toegekend. In de afgelopen jaren zijn er tal van nieuwe restaurants, bars en cafés in Aarhus geopend en de hoge standaard van de eetgelegenheden is niet onopgemerkt gebleven, want in de allereerste editie van de gids ‘Michelin Nordic Cities’ komen drie restaurants in Aarhus voor, die alle één ster toegekend hebben gekregen: Frederikshøj, Gastronomé en Substans. Ook in de 2016-editie kregen zij een ster. Twee restaurants in Aarhus kregen van Michelin bovendien een Bib Gourmand. Dit betreft zaken die een goed driegangenmenu serveren tegen een redelijke prijs: Pondus en Haervaerk. In de 2015- en 2016-editie van de gids staan nog meer restaurants uit Aarhus vermeld. Tevens zijn diverse restaurants in Aarhus opgenomen in de gerespecteerde White Guide.

Food Festival, streetfood en foodmarkten
Het Food Festival maakt onderdeel uit van het jaarlijkse Aarhus Festival (in het Deens ook wel bekend als Aarhus Festuge), dat inmiddels is uitgegroeid tot een van de grootste evenementen van Scandinavië. Dit jaar werd het food festival gehouden van 2 t/m 4 september aan de kust op het terrein van Tangkrogen. Deense producten, chefs en Nordic Cuisine stonden ook nu weer volop in de schijnwerpers. Op 18 augustus opende Aarhus Street Food (in het Deens genaamd Folkets Spisehus), een nieuwe streetfood markt in de oude busgarages in het stadscentrum, die het hele jaar door geopend is. Op 1 oktober opende Aarhus Central Food Market op het plein Skt Knuds Torv. Verantwoordelijk voor de gastronomische ontwikkeling van de grote, nieuwe foodmarkt is Jesper Koch, een vooraanstaande chef die onder andere bekend is van het programma Masterchef. De markt is zowel binnen als buiten en is een initiatief van Frantz Longhi, die eerder zorgde voor een snelle groei van het Kähler imperium, het wereldberoemde keramiek waarvan in Aarhus een flagshipstore te vinden is en een restaurant, Kähler Spisesalon. Hier wordt samengewerkt met een aantal kleine lokale leveranciers om de kwaliteit van elke maaltijd te waarborgen. Volgens het Deense financiële dagblad Børsen wordt hier het beste Smørrebrød van Jutland geserveerd. Het restaurant staat vermeld in de nieuwe Michelin-gids Nordic Cities 2016.

Nieuwe accommodaties: Wakeup Hotel en Library Hostel
Het nieuwe Wakeup Hotel in Aarhus is ruim op tijd klaar om extra kamers te bieden die nodig zijn om de vele bezoekers van de Culturele Hoofdstad van Europa 2017 een comfortabele overnachtingsplek te geven. Dit nieuwe type hotel (relatief goedkoop, centraal gelegen, eenvoudige en fraai ontworpen kamers met een goede basisservice) is het eerste van de Arp-Hansen Hotel Group buiten Kopenhagen. Het Wakeup Hotel verrijst op de hoek van de M.P. Bruuns Gade en de Jægergårdsgade in het voormalige pand van de Aarhus Olie A/S, krijgt 312 kamers en een ontbijtrestaurant. Het ligt vlakbij het Bruuns Galleri winkelcentrum en slechts een paar minuten lopen van het station van de stad. Alle Wakeup Hotels hebben standaard airco en gratis WiFi. Bezoekers van Aarhus zullen in 2017 ook gebruik kunnen maken van het nieuwe Library Hostel. Deze wordt gevestigd in de voormalige centrale bibliotheek van de stad, die is verhuisd naar het gloednieuwe bouwwerk DOKK1 aan de haven. De architectuur van de oude bibliotheek blijft behouden en de nieuwe inrichting past mooi bij de oorspronkelijke functie als openbare ruimte.

Nieuwe vliegverbinding over het water Aarhus-Kopenhagen
Sinds kort is er een vliegverbinding tussen de twee grootste steden in Denemarken, Aarhus en Kopenhagen. De jonge Deense maatschappij Nordic Seaplanes vliegt vijfmaal per dag in beide richtingen met een toestel dat plaats biedt aan zeventien passagiers. De prijs van een enkele reis is 1.800 DKK (ongeveer 240 EUR), waarbij het vervoer van een stuk handbagage is inbegrepen. Een retour kost het dubbele en betalen kan per credit card. De vliegtijd is ongeveer 50 minuten, afhankelijk van de heersende windsterkte. In beide steden is de vertrek- en aankomstplaats in het centrum, in de haven. Parkeergelegenheid is dichtbij, in Kopenhagen gaat het om betaalde plekken, in Aarhus is het parkeren gratis.

Nieuwe fietsroute van 450 kilometer
Aarhus zelf en de groene omgeving van de stad kun je het beste per fiets ontdekken. Ter gelegenheid van het grote culturele jaar ligt er in 2017 niet minder dan 450 kilometer aan nieuwe fietsroute klaar. De nieuwe route zal fietsers leiden langs culturele attracties, mooie landschappen, nabijgelegen dorpen, meren en de kust bij Aarhus. Een boek met kaartmateriaal, digitale gidsen en borden zullen fietsers de weg wijzen.

Beste winkelstad van Scandinavië en meer attracties
Naast de eerder genoemde topmusea, foodmarkten en architectonische hoogtepunten biedt Aarhus nog tal van andere attracties en bezienswaardigheden zoals pretpark Tivoli Friheden, de Botanische Tuin, de oude wijk Quartier Latin, de koninklijke zomerresidentie Paleis Marselisborg, diverse stranden, bossen, parken en nog veel meer. Aarhus is ook al meerdere keren gekozen tot beste winkelstad van Scandinavië.

Ligging: aan de kust en nabij bossen, meren en Nationaal Park
Aarhus ligt aan zee en nabij geliefde vakantiegebieden zoals het Deense Merenhoogland en de streek Djursland. In het Merenhoogland rond de plaatsen Silkeborg en Skanderborg is het heerlijk wandelen, fietsen, varen, kanoën, etc. Vanaf de Himmelbjerg heb je een fraai uitzicht over het bos- en merengebied. De streek Djursland, de ‘neus’ van Denemarken, heeft onder andere mooie stranden, dierentuinen, Nationaal Park Mols Bjerge en het familiepark Djurs Sommerland met attracties, picknickvelden en achtbanen van wereldklasse.

Bereikbaarheid
Aarhus ligt aan de oostkust van Midden-Jutland, op zo’n 770 kilometer van Utrecht. Vanaf Schiphol vlieg je in een uur naar het Deense Billund en reis je vervolgens comfortabel per luchthavenbus in slechts anderhalf uur naar Aarhus . Binnen Denemarken is Aarhus goed bereikbaar per auto, trein, veerboot en sinds kort zelfs per watervliegtuig vanuit Kopenhagen.

Meer informatie
Aarhus Culturele Hoofdstad van Europa 2017: www.aarhus2017.dk/en Aarhus Europese Regio van de Gastronomie in 2017: www.danishfoodregion.eu Reisbestemming Aarhus: www.visitdenmark.nl/aarhus

Na 12 jaar heeft DenemarkenVakantieland.nl een nieuw jasje gekregen.

Na 12 jaar heeft DenemarkenVakantieland.nl een nieuw jasje gekregen, maar de werkwijze blijft gelijk: gericht op inhoud en veel informatie; niet zozeer op lay-out en mooie praatjes.

We hebben ons best gedaan de ruim 200 pagina’s met Denemarken informatie te migreren. Sommige pagina’s moeten we echter nog even netjes maken. We hopen dat dit niet te lang gaat duren, maar deze site wordt bijgehouden door vrijwilligers naast een, vaak lange, normale werkweek.

Laat u ons even weten hoe deze nieuwe vormgeving bevalt?

De redactie .