Møn

Het eiland Møn ligt, 218 km² groot, in de Oostzee tussen Seeland en Falster. Het eiland is met twee bruggen met het vaste land verbonden: de Koningin Alexandrinebrug en de Farø-bruggen.

Op 1 januari 2013 had Møn  9.580 inwoners.

Midden op het eiland ligt het enige stadje van betekenis: Stege.

Op het eiland zijn een aantal monumenten en oude kerken te bezichtigen waarin mooie middeleeuwse fresco’s zijn te bewonderen.

In het noordoosten ligt in een park dat een bezoek waard is: het idyllische slot Liselund.

Het eiland Møn eindigt aan de oostkant met een aantal indrukwekkende klippen, die men Møns Klint noemt. De krijtrotsen lijken dreigend omhoog te komen vanuit de Oostzee. Het hoogste punt ligt op  143 meter boven de zeespiegel. Fraai is het uitzicht vanaf de rots Dronningestolen. Vanaf een hoogte van 128 meter kun je bij helder weer Zweden zien liggen.

Als op Møn  de zon ondergaat is het nog niet afgelopen met het natuurschoon. Møn is namelijk een officieel Dark Sky Park. Met deze erkenning geeft de International Dark-Sky Association (IDA) aan dat het eiland een van ’s werelds beste plekken is om de sterrenhemel te bewonderen. De benoeming van het Dark Sky Park als Gold Tier is bovendien een extra beloning voor de inspanningen van Møn om de nachtelijke hemel zoveel mogelijk te beschermen tegen onnodige uitstraling van licht. Een van de lokale initiatieven is afkomstig van het kampeerterrein op Møns Klint, dichtbij de beroemde witte krijtrotsen. Al enkele jaren zetten de medewerkers van het Møns Klint Resort zich in om de bezoekers van het eiland het natuurfenomeen Dark Sky te laten beleven. Zo worden er bijzondere activiteiten georganiseerd met de donkere hemel als middelpunt, zoals Dark Sky-tochten voor mountainbikers, viswedstrijden onder de sterrenhemel en kunnen gezinnen mee op speciale Dark Sky-uitstapjes.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *