Møn

Het eiland Møn ligt, 218 km² groot, in de Oostzee tussen Seeland en Falster. Het eiland is met twee bruggen met het vaste land verbonden: de Koningin Alexandrinebrug en de Farø-bruggen.

Op 1 januari 2013 had Møn  9.580 inwoners.

Midden op het eiland ligt het enige stadje van betekenis: Stege.

De afwisselende natuur van Møn en de omliggende eilanden zorgen ervoor dat de regio een populaire vakantiebestemming is voor Nederlandse toeristen. Op het eiland zijn een aantal monumenten en oude kerken te bezichtigen waarin mooie middeleeuwse fresco’s zijn te bewonderen.

In het noordoosten ligt in een park dat een bezoek waard is: het idyllische slot Liselund.

In het oosten van Møn ligt het bosrijke Høje Møn met de kenmerkende witte krijtrotsen Møns Klint, de steilste kust van Denemarken.  De krijtrotsen lijken dreigend omhoog te komen vanuit de Oostzee. Het hoogste punt ligt op 143 meter boven de zeespiegel. Fraai is het uitzicht vanaf de rots Dronningestolen. Vanaf een hoogte van 128 meter kun je bij helder weer Zweden zien liggen.

Aan de westkant heeft de laatste ijstijd het eiland Møn haar huidige structuur gegeven met de vele valleien, heuvels en weilanden.

Als op Møn  de zon ondergaat is het nog niet afgelopen met het natuurschoon. Møn is namelijk een officieel Dark Sky Park. Met deze erkenning geeft de International Dark-Sky Association (IDA) aan dat het eiland een van ’s werelds beste plekken is om de sterrenhemel te bewonderen. De benoeming van het Dark Sky Park als Gold Tier is bovendien een extra beloning voor de inspanningen van Møn om de nachtelijke hemel zoveel mogelijk te beschermen tegen onnodige uitstraling van licht. Een van de lokale initiatieven is afkomstig van het kampeerterrein op Møns Klint, dichtbij de beroemde witte krijtrotsen. Al enkele jaren zetten de medewerkers van het Møns Klint Resort zich in om de bezoekers van het eiland het natuurfenomeen Dark Sky te laten beleven. Zo worden er bijzondere activiteiten georganiseerd met de donkere hemel als middelpunt, zoals Dark Sky-tochten voor mountainbikers, viswedstrijden onder de sterrenhemel en kunnen gezinnen mee op speciale Dark Sky-uitstapjes. In het GeoCenter Møns Klint kan de bezoeker meer leren over de geschiedenis van het eiland. Dit interactief kenniscentrum, geschikt voor het hele gezin, neemt de bezoeker mee naar het ontstaan van het eiland over een periode van 70 miljoen jaar. Vanuit het GeoCenter vinden er ‘fossielen jachten’ plaats, waarbij er gezocht kan worden naar eeuwenoude fossielen op het strand van Møns Klint. Voor de avonturiers zijn er uitdagende mountainbike tochten of klimparcoursen hoog in de boomtoppen van Klinteskoven.

UNESCO heeft het Deense eiland Møn in 2017 samen met de omliggende eilanden Bogø, Farø en Nyord aangewezen als eerste biosfeerreservaat in Denemarken. UNESCO kent deze titel toe aan gebieden, waarin de ecosystemen en de genetische waarden door de gemeenschap worden beschermd en waarin het belang van het evenwicht tussen mens en natuur breed wordt gedragen. Het biosfeerreservaat omvat delen van het eiland en een 185 kilometer lange kustlijn, met aangrenzend meren en fjorden die uitmonden in de Baltische Zee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *