Feestdagen in Denemarken, een beschrijving

Thema’s > Feestdagen

Houdt u rekening met onderstaande feestdagen:

Regio Periode

  • Wintervakantie Alle een week in februari/maart
  • Paasvakantie Alle 3/4 – 12/4
  • Grote Gebedsdag Alle 7/5
  • Hemelvaartsdag Alle 20/5
  • Pinkstervakantie Alle 29/5- 31/5
  • Zomervakantie Alle 19/6- 8/8  
  • 1 januari Nieuwjaar/ Nytårsdag
  • 24 maart Witte Donderdag/ Skærtorsdag
  • 25 maart Goede Vrijdag/ Langfredag
  • 27-28 maart Pasen/ Påske
  • 22 april Gebedsdag/ Bededag
  • 5 mei Hemelvaart/ Kristi Himmelfart
  • 15-16 mei Pinksteren/ Pinse
  • 5 juni Dag v.d. Grondwet/ Grundlovsdag
  • 23 juni Sankt Hans; Midzomer
  • 24, 25 en 26 december Kerstmis/ Jul
  • 31 december Oudejaarsavond/ Nytårsaften

Alleen de begindatum van de zomervakantie is vastgesteld, verder mag elke gemeente zelf kiezen tot wanneer de zomervakantie duurt. Er is geen vakantiespreiding. In Denemarken is verder geen officiële bouwvakvakantie, maar de meeste grote bedrijven sluiten wel de eerste drie weken van juli. Deze weken zijn dan ook de drukste weken.

Sankt Hans, oftewel Midzomer
Elk jaar vieren de Denen op 23 juni Sankt Hans, oftewel Midzomer. De wisseling der seizoenen wordt in Denemarken al eeuwenlang gevierd met grote vreugdevuren. Om de heksen en andere boze geesten te verdrijven werden grote vuren gemaakt. Tegenwoordig worden de vuren op het strand gemaakt. Op het Sankt-Hans vuur wordt een heks met een bezemsteel geplaatst om hiermee symbolisch alle heksen en boze geesten te verdrijven.

Kerst
Rood-witte papieren harten, hand in hand dansen en zingen rond de kerstboom met échte kaarsen, Danish Design en zelfgemaakte kerstdecoraties, een spannend dessert, ’hygge’ en rode puntmutsen. Het heeft allemaal te maken met de typisch Deense kersttradities.

Kerst, in het Deens Jul (joeoel), geldt voor de meeste Denen als de mooiste tijd van het jaar. Het is een sfeervolle tijd van gezellig samenzijn en tradities. Met name aan deze gezelligheid hechten de Denen heel sterk. In Denemarken noemt men dit hygge (hue-ge) – de typisch Deense gastvrijheid die intiem, hartelijk, bescheiden en relaxed is, als bron voor een gezellig samenzijn. Deze hygge vindt men het hele jaar door en overal in Denemarken, maar in de kerstperiode bereikt het zijn piek.

Het godsdienstige aspect heeft tegenwoordig, net als in veel andere landen, minder betekenis. De Deense kerken zitten rondom de kerst meestal wel bomvol, maar dat heeft meer te maken met symboliek dan met warme religieuze gevoelens.

Sfeervol en creatief
Er worden veel feestelijke en sfeervolle evenementen georganiseerd, vooral in de culturele sfeer. Musea en andere instellingen hebben vaak interessante tentoonstellingen en op tal van plaatsen worden concerten gegeven. Er zijn ook veel leuke markten waarop bijzondere producten kunnen worden aangeschaft. Warenhuizen en andere winkels tonen veel design en creativiteit, restaurants en hotels komen met smaakvolle culinaire specialiteiten en straten en pleinen worden versierd met slingers van Deense vlaggetjes, kleurrijke papieren harten en sterren, alles zoveel mogelijk gemaakt van natuurlijke producten.

Gløgg en æbleskiver
De Denen nemen altijd een zeer lange aanloop naar de kerst. De kersttijd begint op veel plaatsen in feite al in de tweede helft van november. Deense bedrijven nodigen dan massaal hun personeel uit voor kerstdiners (of -lunches). Deze etentjes vormen een traditie waarbij de alcohol rijkelijk vloeit.

Niet afslanken
Kerst is in Denemarken de tijd van allerhande (vaak zelfgebakken) zoetigheden en puddingen. Zo zijn er de æbleskiver, een soort poffertjes. En natuurlijk is het de tijd van goede en vaak sterke alcoholische versnaperingen, zoals akvavit. Naast akvavit is er het speciale bier dat in de kersttijd wordt gebrouwen: Julebryg, uitermate populair bij duizenden Denen. Een geliefde drank in de kerstperiode is ook gløgg – warme rode wijn waaraan rozijnen, amandelen, kaneelstokjes en kruidnagelen zijn toegevoegd. Verder komt Aalborg Akvavit jaarlijks met een speciale Julesnaps.

Deens Design
In de kersttijd verschijnen er tal van speciale artikelen: Deens Design(ed) speciaal voor kerst. Beroemd zijn de blauwe jaar-wandborden van de firma Bing & Grøndahl, waarvan er al meer dan honderd zijn verschenen. In bijna elk Deens huis kom je er wel een paar tegen.

Royal Copenhagen zorgt elk jaar o.a. voor zowel een vergulde kerstdecoratie als een nieuwe afbeelding op hun karaf en bijbehorende glaasjes. Ook deze zijn geliefd bij verzamelaars. De sjieke zaak van Royal Copenhagen is trouwens een publiekstrekker zonder weerga. Het bedrijf nodigt elk jaar kunstenaars uit kersttafels te dekken met zijn weergaloze porselein, kristal en zilver. Prachtig en zeer inspirerend!

Julekalender
In Deense gezinnen met kinderen is de adventkalender een terugkerend feestelijk fenomeen. De kinderen mogen in de aanloop van de kerst op deze speciale kalenders elke dag een luikje openen. Daarachter zit vrijwel steeds een presentje verborgen. Zo wordt het aftellen een spannende aangelegenheid.

Op TV is er ook elk jaar een Julekalender. Van 1 tot 24 december is er elke avond een uitzending van ca. een half uur. Er wordt dan een (vervolg)verhaal vertelt over de kerstman en zijn ’nisser’, hulpjes met rode puntmutsen die aan kabouters doen denken. Het programma wordt door vrijwel elke Deen bekeken en is dan ook geliefd bij jong en oud.

De kerstman en zijn ‘nisser’
Deense families worden bezocht door de “Julemand” die een zak draagt en getrokken wordt door rendieren. Zijn helpers zijn de “Julenisser”, de elfjes die op de zolderkamer wonen en die dol zijn op kinderen en dieren. Op kerstavond wordt daarom een bakje zoete pap op de zolderkamer gezet om de Julenisser gunstig te stemmen en ze hopen dat het leeg is de volgende morgen.
De kerstman komt in Denemarken uit Groenland, het grootste eiland ter wereld, dat nog steeds een onderdeel vormt van het Deense koninkrijk. Hij arriveert meestal vanaf de tweede helft van november. Per boot, per slee of (zoals in Kopenhagen) gewoon per trein. Er volgt altijd een uitgebreide rondrit door de stad, waarbij hij wordt omringd door tientallen ’nisser’. Ze dragen mandjes met versnaperingen, meestal een soort pepernoten. De lekkernijen worden altijd gul rondgedeeld onder het publiek.

Lille Juleaften
Op 23 december is het ’lille juleaften’ (kleine kerstavond). De familie komt bij elkaar en er worden voorbereidingen getroffen voor het kerstfeest. Er wordt gløgg gedronken na een heerlijke bos- of strandwandeling en daarna maakt men samen de kerststukjes en andere (boom)versieringen. Een echte ’hyggeaften’ dus.

Kerstavond, dé kerstviering in Denemarken
Kerst wordt in Denemarken altijd op de avond van de 24e december gevierd. Het is in de allereerste plaats een gezinsaangelegenheid. Er is op die avond een uitgebreid kerstdiner, waarbij de familie en het gezellige samenzijn centraal staan. Het traditionele Deense kersteten bestaat uit eend, gans, kalkoen of flæskesteg met rode kool, gekookte aardappelen en in karamel gebakken aardappelen. Het typisch Deense kerstdessert is rijst met heel veel slagroom en stukjes amandel. Traditie is dat er één hele amandel in de rijst zit verstopt. Degene die hem vindt is de ster van de avond en kan rekenen op een extra cadeautje. Als het goed is komt de amandel op het bord van de jongste aan tafel terecht.

Echte kerstboom
In elk Deens gezin is er een echte kerstboom, die altijd pas op kerstavond wordt opgetuigd. De boom wordt versierd met echte kaarsen, handgemaakte harten en kleine papieren mandjes (vaak gevuld met zoetigheden) en slingers van kleine Deense vlaggetjes. De Denen zijn trots op hun nationale vlag, de Dannebrog, en willen dat ook met de kerst graag nog eens laten weten. Het is gebruikelijk dat de gezinsleden op kerstavond hand in hand om de kerstboom lopen en traditionele kerstliedjes zingen, die iedereen meestal uit het hoofd kent. Onder de kerstboom liggen op kerstavond de pakjes die later worden verdeeld.

Eerste en Tweede Kerstdag
Op 25 december is een kerstlunch gebruikelijk, die vaak met familieleden en vrienden wordt genoten in de vorm van een reeks koude en warme gerechten. Op de 26e gaat het gezin meestal uit eten bij de familieleden of vrienden die de dag ervoor mede aan tafel zaten. Vaak loopt ook dit uit op een gastronomisch festijn van de eerste orde. Het zal duidelijk waarom op 24 december en op beide kerstdagen de winkels en kantoren in Denemarken gesloten zijn. Overigens hebben musea, recreatiebedrijven en bioscopen meestal wel op 26 december hun deuren geopend.

Santas Claus Congress
De Denen zijn zeer gesteld op hun kerst. Veel mensen in Denemarken zijn er ook in andere jaargetijden mee bezig. Midden in de zomer kun je trouwens in en om Kopenhagen een heleboel kerstmannen tegenkomen. Op 24 juli – vijf maanden voor de kerst – wordt in het pretpark Bakken in Klampenborg bij Kopenhagen elk jaar het World Santa Claus Congress gehouden. Er doen vaak rond de honderd kerstmannen uit de hele wereld aan mee. Ze praten er onder meer over betere parkeergelegenheden en sterkere touwen voor hun knechten bij het werk op daken van huizen en gebouwen.

2 gedachten over “Feestdagen in Denemarken, een beschrijving

    1. Fred

      Jazeker!
      Denemarken is mijn lievelingsland. Jammer dat ik er maar een keer ben geweest. Het was trouwens ook de eerste keer dat ik op vakantie naar het buitenland ging.
      Ik vind het erg leuk om zoveel mogelijk over Denemarken te weten. Daar is deze website erg geschrikt voor!
      De Denen maken het inderdaad erg gezellig (hugge) met elkaar. Echt heel fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *