Klimaat Denemarken

Thema’s > Klimaat Denemarken

De temperaturen in Denemarken zijn vrij gelijkmatig over het land. De zomers zijn kort met lage temperaturen 20°Cs die bij nacht, en vooral buiten de maanden Juni tot Augustus sterk dalen; in de winter, blijft de temperatuur rond 0°C hangen. De regen is vrij mild en door het jaar algemeen.

Denemarken heeft een zeeklimaat met overheersend westelijke winden. Door de geringe oppervlakte van het land en doordat het vrijwel aan alle zijden door zee is omgeven, zijn de klimaatverschillen zeer gering (gemiddelde jaartemperatuur 7,3 °C). De atmosfeer is ‘s winters zeer vochtig (relatieve vochtigheid 91–92%). De zomers kenmerken zich door veel zonneschijn: van mei tot augustus wordt ongeveer de helft van de jaarlijkse zonneschijn genoteerd. In strenge winters vriest een gedeelte van het Kattegat voor korte tijd dicht. In de Sont en in de Belten komt vaker ijs voor; in eerstgenoemde gemiddeld om de twee jaar. Aan de westkust van Jutland vriezen de havens zelden dicht.

Net zoals in Nederland en België heerst in Denemarken een gematigd zeeklimaat, zodat de zomers over het algemeen koel zijn en de winters nooit extreem koud. In onderstaande overzicht staat voor iedere maand de gemiddelde temperatuur aangegeven voor Denemarken. Wat betreft temperatuur verschilt het weer in Denemarken weinig van dat bij ons. Het gematigd zeeklimaat zorgt voor milde zomers (15 tot 30°C) en koude winters met veel regen (5 tot -10°C).

Ook kan er heel wat sneeuw vallen. Daarnaast zal je merken dat het in de winter een stuk later licht wordt en eerder donker is.

Doordat het land aan alle kanten door zee omgeven wordt, is er over het algemeen wel meer wind dan in Nederland.

recordaantal zonne-uren voorjaar Denemarken

recordaantal zonne-uren voorjaar Denemarken

Denemarken kent echter wel meer zonuren in de zomermaanden. Nederland heeft bijvoorbeeld in juni t/m augustus gemiddeld 590 zonuren. Denemarken heeft daarentegen in dezelfde periode gemiddeld 745 zonuren!

In het voorjaar 2008 kwam het in de maanden maart, april en mei tot een totaal van 663 uren zon. In 2007 661 uur zon. Het aantal zonuren is licht verdeeld over het land; zie afbeelding.

Binnen Denemarken kunt u de weersverwachting bekijken van het DMI.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *