Smörrebrood

Recepten > Smørrebrød

Smørrebrød, letterlijk vertaald ‘brood met boter’ en vrij vertaald ‘belegd brood’, is een Deense lunchklassieker sinds het eind van de 19de eeuw. Er is een oneindig aantal variëteiten van deze versierde boterham van Deens roggebrood die rijkelijk wordt belegd met vlees, vis of aardappel en andere smakelijke ingrediënten. Vroeger werden de meesterwerkjes voorzien van een dikke laag boter en werd het beleg ‘opgestapeld’. Tegenwoordig is de hoeveelheid geen bepalende factor, zijn ze minder vet en vaak bereid met biologische producten.
In lunchcafés in de grotere Deense steden serveert men de laatste jaren ook steeds meer eigentijdse versies van Smørrebrød. Bijvoorbeeld een sneetje roggebrood met enkele koude gekookte asperges, schijfjes aardappel met een dressing van huisgemaakte light-mayonnaise, versierd met rode uiringen en een beetje dille.

Indien u op zoek bent naar hét recept voor smørrebrød moet ik u teleurstellen. Smørrebrød is is essentie een dun sneetje brood met daarop een groot slablad en daarop weer zalm of garnalen, paté of rosbief of nog iets anders. Daaroverheen uien, remoulade, room of rode bessen. Het recept wordt slechts beperkt door de creativiteit van de kok.

Hier een recept:

Ingrediënten

  • sneden wittebrood
  • sneden bruinbrood
  • sneden roggebrood
  • boter of margarine
  • blaadjes sla
  • danablu (Deense blauwschimmelkaas)
  • plakjes ontbijtspek, krokant gebakken
  • rauwe eierdooiers
  • hardgekookte eieren, in plakjes
  • uien, in ringen gesneden
  • tomaten, in plakjes
  • komkommer, in dunne plakjes
  • citroen, in dunne plakjes
  • radijsjes, in dunne plakjes
  • garnalen
  • zoute haringen
  • visfilets, gebakken
  • gerookte zalm
  • tonijn (uit een blikje)
  • Deense viskuit (namaak “kaviaar” uit blik)
  • vleeswaren, in plakjes
  • zout en peper
  • Voor de garnering
    • kappertjes
    • zilveruitjes
    • augurkjes
    • fijngeknipte dille
    • fijngeknipte peterselie

Bereiding

  1. Snijd het wittebrood en het bruinbrood (eventueel diagonaal) in twee helften en bestrijk deze samen met het roggebrood vrij dik met boter.
  2. Dep de blaadjes sla goed droog. Leg er blaadjes sla op. Leg op elke sandwich minstens twee verschillende soorten beleg.
  3. Strooi er desgewenst wat zout en peper over.
  4. Garneer de sandwiches met kappertjes, uitjes, augurkjes of fijngeknipte dille of peterselie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *