Godsdienst

Thema-artikelen > Godsdienst

In Denemarken is er eigenlijk maar één kerk, namelijk de Lutherse kerk, waar vrijwel alle Denen lid van zijn, maar echt trouwe kerkgangers zijn ze vaak niet vergeleken met Nederland. In de Deense grondwet staat “Den Evangelisk-Lutherske Folkekirke i Danmark” als staatskerk beschreven. Denemarken heeft de Evangelisch-Lutherse Kerk als hoofdgodsdienst. De kerk wordt betaald uit belastinggelden.

Volgens de statistieken behoort 94 procent van de bevolking tot deze kerk. Toch wordt nog slechts de helft van alle huwelijken kerkelijk ingezegend. Er zijn nog maar weinig Denen die regelmatig naar de kerk gaan. Op speciale gelegenheden zoals bruiloften, begrafenissen en dergelijke wordt er wel naar de kerk gegaan. 

Ook op 24 december gaan de meeste Denen naar de kerk. Veel jongeren worden wel geconformeerd. Dit gebeurt als ze ongeveer 14 zijn. De ‘conformation’ is vergelijkbaar met de Katholieke communie, maar de meeste jongeren gaat het vooral om het feestje en de cadeautjes.

De laatste jaren worden er door veelal actief kerkelijke Nederlandse emigranten Pinkstergemeenten opgericht. Vooral in Zuid-Jutland, waar veel emigranten zitten, zijn al enkele Pinkstergemeenten opgericht.

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *