Geografie Denemarken

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Geografie

Denemarken ligt in het noorden van Europa en bestaat naast het grote schiereiland uit ongeveer 474 kleine eilanden. De totale oppervlakte van het land is ca 43.000 km². 

Het enige directe buurland is Duitsland. Denemarken heeft in het zuiden een korte landgrens met het Duitse Sleeswijk-Holstein (68 km) en grenst in het westen aan de Noordzee, in het noorden aan het Skagerrak en in het oosten aan het Kattegat, de Sont en de Oostzee.

Het vaste land kenmerkt zich door een lange kuststrook met brede stranden. Meer landinwaarts ligt een ligt glooiend landschap met heidevelden en bossen

Denemarken is iets groter dan Nederland en het bestaat uit het schiereiland Jutland en 474 eilanden waarvan ongeveer een kwart bewoond is. Denemarken is vrij dun bevolkt en telt ruim 5 miljoen inwoners.
De kust lijkt veel op die van Nederland, met zandstranden, duinen, dijken en wadden. Voor de kust van West- Jutland liggen veel zandbanken en riffen. De kust van Denemarken heeft een kustlijn van 7.500 km. Denemarken ligt laag, maar het landschap heeft afwisselende glooiende vormen.

 

DIT KAN U OOK INTERESSEREN: Geef uw mening over dit artikel! Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *