Vlag van Denemarken

Thema’s > Deense vlag

Denemarken Vakantieland: Meer dan 300 paginas Denemarken informatie.De Deense vlag wordt in Denemarken liefkozend de Danebrog genoemd, Deens voor Deens doek. Volgens de legende is de vlag uit de hemel komen vallen tijdens de slag om Tallinn in 1219. Uiteraard werd de strijd, dankzij de vlag, gewonnen. Als dat waar is, is de vlag van Denemarken verruit de oudste vlag ter wereld. Een betrouwbaarder bron dateert uit de 14e eeuw. Ook als we ons baseren op deze bron, is de Deense vlag vermoedelijk de oudste vlag die sinds het ontstaan onveranderd is gebleven.

Vlag DenemarkenDe Deense vlag is rechthoekig en bestaat uit een wit Scandinavisch kruis op een rood veld. Volgens een wet van 11 juni 1748 moet het witte kruis 1/7 van de hoogte van de vlag zijn. De twee eerste velden moeten vierkant van vorm zijn en de twee buitenste velden moeten 6/4 van de lengte van de eerste twee velden zijn. De kleur werd vastgesteld als “rood”. Na 1748 zijn deze afmetingen echter ruim geïnterpreteerd tot op de dag van vandaag.

De betekenis van de Deense vlag heeft in de loop der eeuwen aan verandering bloot gestaan. Was de Deense vlag tot 1800 vlag een symbool voor de monarchie dat voorbehouden was aan het koningshuis en vloot veranderde dit rond 1800 in een “nationaal symbool van Denemarken”. Het volk eigende zich de vlag toe. Dat blijkt uit het steeds vaker gebruik van de vlag buitenshuis en het groeiend aantal (gebruiks)voorwerpen waar de vlag op afgebeeld werd.
Dit gebeurde in eerste instantie zeer tegen de zin van de Deense vorst. Maar in het nieuwe Denemarken dat ontstond vanaf 1840 en de gewapende strijd in en om Sleeswijk (1848-50) was men op zoek naar een nationaal symbool, dat in de vlag van het koningshuis gevonden werd.

De vlag is een multifunctioneel symbool gebleken, dat tegenwoordig door de staat en het koningshuis voor officiële doeleinden gebruikt wordt. Onder de bevolking leeft de vlag ook als “nationaal symbool van Denemarken” en uiting van vreugde, en dient ter viering van verjaardagen en overwinningen van sportteams, ter versiering van kerstbomen en ter aanprijzing van handelswaar. U zult de vlag dan ook veelvuldig tegenkomen op uw vakantie in Denemarken.

Mede dankzij de vlag hebben de inwoners van Denemarken tot op de dag van vandaag een sterk nationaal gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *